Q1. Source of energy in ecosystem is –
➤ पारिस्थितिकी तंत्र में ऊर्जा का स्रोत है –
(a) Sun(सूरज)
(b) Green plants(हरे पौधे)
(c) Sugar produced in photosynthesis(प्रकाश संश्लेषण में उत्पादित सुगर)
(d) ATP(एटीपी)
➤ पारिस्थितिकी तंत्र में ऊर्जा का स्रोत है –
(a) Sun(सूरज)
(b) Green plants(हरे पौधे)
(c) Sugar produced in photosynthesis(प्रकाश संश्लेषण में उत्पादित सुगर)
(d) ATP(एटीपी)
Ans.(a)
Q2. ‘Supernova’ is –
➤ ‘सुपरनोवा’ है –
(a) A Comet(एक धूमकेतु)
(b) An asteroid(एक क्षुद्रग्रह)
(c) An exploding star(एक विस्फोट सितारा)
(d) A black hole(एक ब्लैक होल)
➤ ‘सुपरनोवा’ है –
(a) A Comet(एक धूमकेतु)
(b) An asteroid(एक क्षुद्रग्रह)
(c) An exploding star(एक विस्फोट सितारा)
(d) A black hole(एक ब्लैक होल)
Ans.(c)
Q3.The solar radiation coming to Earth is called –➤ पृथ्वी पर आने वाले सौर विकिरण को क्या कहा जाता है?
(a) Radiant energy(उज्ज्वल ऊर्जा)
(b) Insolation(इनोलेशन)
(c) Sunshine(सनशाइन)
(d) Terrestrial radiation(स्थलीय विकिरण)
(b) Insolation(इनोलेशन)
(c) Sunshine(सनशाइन)
(d) Terrestrial radiation(स्थलीय विकिरण)
Ans.(b)
Q4. Study of origin, evolution, and eventual fate of the Universe is known as?
➤ ब्रह्मांड के मूल, विकास और अंतिम भाग के अध्ययन को किस के रूप में जाना जाता है?
(a) Sociology(समाजशास्त्र)
(b) Cosmology(ब्रह्मांड विज्ञान)
(c) Astronomy(खगोल विज्ञान)
(d) Petology(पेटोलॉजी)
➤ ब्रह्मांड के मूल, विकास और अंतिम भाग के अध्ययन को किस के रूप में जाना जाता है?
(a) Sociology(समाजशास्त्र)
(b) Cosmology(ब्रह्मांड विज्ञान)
(c) Astronomy(खगोल विज्ञान)
(d) Petology(पेटोलॉजी)
Ans.(b)
Q5.The four largest planets of the Solar System in decreasing size are –
➤ सौर मंडल के चार सबसे बड़े ग्रह घटते क्रम में हैं –
(a) Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus(बृहस्पति, बुध, शनि और यूरेनस)
(b) Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune(बुध, बृहस्पति, शनि और नेपच्यून)
(c) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune(बृहस्पति, शनि, यूरेनस और नेपच्यून)
(d) Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune(बृहस्पति, बुध, शनि और नेपच्यून)
➤ सौर मंडल के चार सबसे बड़े ग्रह घटते क्रम में हैं –
(a) Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus(बृहस्पति, बुध, शनि और यूरेनस)
(b) Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune(बुध, बृहस्पति, शनि और नेपच्यून)
(c) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune(बृहस्पति, शनि, यूरेनस और नेपच्यून)
(d) Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune(बृहस्पति, बुध, शनि और नेपच्यून)
Ans.(c)
Q6.Which of the following device is used to measure humidity?
➤ निम्न डिवाइस में से कौन सा नमी को मापने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a) Hydrometer(हाइड्रोमीटर)
(b) Hygrometer(आर्द्रतामापी)
(c) Odometer(ओडोमीटर)
(d) Anemometer(एनेमोमीटर)
➤ निम्न डिवाइस में से कौन सा नमी को मापने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a) Hydrometer(हाइड्रोमीटर)
(b) Hygrometer(आर्द्रतामापी)
(c) Odometer(ओडोमीटर)
(d) Anemometer(एनेमोमीटर)
Ans.(b)
Q7.Land and sea-breezes occur due to –
➤ लैंड और समुद्री हवा किसके कारण होती हैं?
(a) Conduction(संचालन)
(b) Convection(संवहन)
(c) Radiation(रेडिएशन)
(d) Tides(ज्वार)
➤ लैंड और समुद्री हवा किसके कारण होती हैं?
(a) Conduction(संचालन)
(b) Convection(संवहन)
(c) Radiation(रेडिएशन)
(d) Tides(ज्वार)
Ans.(b)
Q8.The term ‘epicentre’ is associated with –
➤ शब्द ‘अधिकेन्द्र’ किसके साथ जुड़ा हुआ है:-
(a) Earthquakes(भूकंप)
(b) Volcanoes(ज्वालामुखियों)
(c) Cyclones(चक्रवात)
(d) Landslides(भूस्खलन)
➤ शब्द ‘अधिकेन्द्र’ किसके साथ जुड़ा हुआ है:-
(a) Earthquakes(भूकंप)
(b) Volcanoes(ज्वालामुखियों)
(c) Cyclones(चक्रवात)
(d) Landslides(भूस्खलन)
Ans.(a)
Q9.The lowest layer of the atmosphere is –
➤ वायुमंडल की निम्नतम परत कौन सी है?
(a) Stratosphere(स्ट्रैटोस्फियर)
(b) Thermosphere(थर्मोमसेयर)
(c) Troposphere(ट्रोफोस्फीयर)
(d) Mesosphere(मेसोस्फीयर)
➤ वायुमंडल की निम्नतम परत कौन सी है?
(a) Stratosphere(स्ट्रैटोस्फियर)
(b) Thermosphere(थर्मोमसेयर)
(c) Troposphere(ट्रोफोस्फीयर)
(d) Mesosphere(मेसोस्फीयर)
Ans.(c)
Q10. Which one among the following states is smallest in the area?
➤ निम्नलिखित राज्यों में से कौन सा क्षेत्र में सबसे छोटा है?
(a) Gujarat(गुजरात)
(b) Karnataka(कर्नाटक)
(c) Tamil Nadu(तमिलनाडु)
(d) Andhra Pradesh(आंध्र प्रदेश)
➤ निम्नलिखित राज्यों में से कौन सा क्षेत्र में सबसे छोटा है?
(a) Gujarat(गुजरात)
(b) Karnataka(कर्नाटक)
(c) Tamil Nadu(तमिलनाडु)
(d) Andhra Pradesh(आंध्र प्रदेश)
Ans.(c)
Q11. The Northern part of the Western coast is known as-
➤ पश्चिमी तट के उत्तरी भाग को किस रूप में जाना जाता है:
(a) Coromandel coast(कोरोमंडल तट)
(b) Malabar coast(मालाबार तट)
(c) Konkan coast(कोकण तट)
(d) Northern Circars(उत्तरी सर्कस)
➤ पश्चिमी तट के उत्तरी भाग को किस रूप में जाना जाता है:
(a) Coromandel coast(कोरोमंडल तट)
(b) Malabar coast(मालाबार तट)
(c) Konkan coast(कोकण तट)
(d) Northern Circars(उत्तरी सर्कस)
Ans.(c)
Q12. The highest peak of the western ghats of India is –
➤ भारत के पश्चिमी घाटों का सबसे ऊंचा शिखर है –
(a) Shevroy hills(शेवरॉय पहाड़ी)
(b) Mahendragiri hills(महेंद्रगिरी पहाड़ी)
(c) Javadi hills(जावड़ी पहाड़ी)
(d) Anamudi hills(अन्नामुडी पहाड़ी)
➤ भारत के पश्चिमी घाटों का सबसे ऊंचा शिखर है –
(a) Shevroy hills(शेवरॉय पहाड़ी)
(b) Mahendragiri hills(महेंद्रगिरी पहाड़ी)
(c) Javadi hills(जावड़ी पहाड़ी)
(d) Anamudi hills(अन्नामुडी पहाड़ी)
Ans.(d)
Q13. The Eastern coastal plain is also called
➤ पूर्वी तटीय मैदान को _____ भी कहा जाता है
(a) Konkan coastal plain(कोंकण तटीय मैदान)
(b) Gujarat Plain(गुजरात मैदान)
(c) Coromandel coastal Plain(कोरोमंडल तटीय मैदान)
(d) Malabar coastal Plain(मलबार तटीय मैदान)
➤ पूर्वी तटीय मैदान को _____ भी कहा जाता है
(a) Konkan coastal plain(कोंकण तटीय मैदान)
(b) Gujarat Plain(गुजरात मैदान)
(c) Coromandel coastal Plain(कोरोमंडल तटीय मैदान)
(d) Malabar coastal Plain(मलबार तटीय मैदान)
Ans.(c)
Q14. Majuli, the largest river island in the world, lies in the state of
➤ मजूली, दुनिया का सबसे बड़ा नदी द्वीप, ______ राज्य में स्थित है
(a) Arunachal Pradesh(अरुणाचल प्रदेश)
(b) Assam(असम)
(c) Tripura(त्रिपुरा)
(d) Mizoram(मिजोरम)
➤ मजूली, दुनिया का सबसे बड़ा नदी द्वीप, ______ राज्य में स्थित है
(a) Arunachal Pradesh(अरुणाचल प्रदेश)
(b) Assam(असम)
(c) Tripura(त्रिपुरा)
(d) Mizoram(मिजोरम)
Ans.(b)
Q15. Nathu La, a place where India-China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in –
➤ नाथु ला, एक ऐसी जगह जहां 44 साल बाद भारत-चीन सीमा व्यापार फिर से शुरू हो गया है, किस भारतीय सीमा पर स्थित है?
(a) Sikkim(सिक्किम)
(b) Arunachal Pradesh(अरुणाचल प्रदेश)
(c) Himachal Pradesh(हिमाचल प्रदेश)
(d) Jammu and Kashmir(जम्मू और कश्मीर)
➤ नाथु ला, एक ऐसी जगह जहां 44 साल बाद भारत-चीन सीमा व्यापार फिर से शुरू हो गया है, किस भारतीय सीमा पर स्थित है?
(a) Sikkim(सिक्किम)
(b) Arunachal Pradesh(अरुणाचल प्रदेश)
(c) Himachal Pradesh(हिमाचल प्रदेश)
(d) Jammu and Kashmir(जम्मू और कश्मीर)
Ans.(a)
Q1. What is the average density of the earth?
पृथ्वी की औसत घनत्व क्या है?
(a)0.49 g/cm3
(b)3.3 g/cm3
(c)1/1 g/cm3
(d)5.513 g/cm3
पृथ्वी की औसत घनत्व क्या है?
(a)0.49 g/cm3
(b)3.3 g/cm3
(c)1/1 g/cm3
(d)5.513 g/cm3
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The density of the Earth is 5.513 g/cm3.
Sol.The density of the Earth is 5.513 g/cm3.
Q2. Consider the following statements—
निम्नलिखित बयान पर विचार करें-
1. The whole core is in a molten state. / सम्पूर्ण क्रोड़ पिघली हुई अवस्था में है।
2. The outer core is in a solid state and the inner core is in a molten state. / बाहरी क्रोड़ एक ठोस अवस्था में है और आंतरिक परत पिघली हुई अवस्था में है।
3. The outer core is in a molten state and the inner core is in a solid state. / बाहरी क्रोड़ पिघली हुई है और आंतरिक परत ठोस अवस्था में है।
4. The whole core is in a solid state. / सम्पूर्ण क्रोड़ ठोस अवस्था में है।
Which of the following is true?
निम्न में से कौन सा सही क्या है?
Codes :/ कोड
(a)1
(b)2
(c)3
(d)4
निम्नलिखित बयान पर विचार करें-
1. The whole core is in a molten state. / सम्पूर्ण क्रोड़ पिघली हुई अवस्था में है।
2. The outer core is in a solid state and the inner core is in a molten state. / बाहरी क्रोड़ एक ठोस अवस्था में है और आंतरिक परत पिघली हुई अवस्था में है।
3. The outer core is in a molten state and the inner core is in a solid state. / बाहरी क्रोड़ पिघली हुई है और आंतरिक परत ठोस अवस्था में है।
4. The whole core is in a solid state. / सम्पूर्ण क्रोड़ ठोस अवस्था में है।
Which of the following is true?
निम्न में से कौन सा सही क्या है?
Codes :/ कोड
(a)1
(b)2
(c)3
(d)4
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The outer core of the Earth is a liquid layer about 2,260 kilometers thick. It is made of iron and nickel. This is above the Earth’s solid inner core and below the mantle.
Sol.The outer core of the Earth is a liquid layer about 2,260 kilometers thick. It is made of iron and nickel. This is above the Earth’s solid inner core and below the mantle.
Q3. Which of the following is present in the largest amount in terms of percent by mass in the earth’s crust ?
पृथ्वी की परत में द्रव्यमान के सन्दर्भ में निम्नलिखित में से किसकी प्रतिशत मात्रा सर्वाधिक है
(a)Silicon / सिलिकॉन
(b)Oxygen / ऑक्सीजन
(c)Carbon / कार्बन
(d)Calcium / कैल्शियम
पृथ्वी की परत में द्रव्यमान के सन्दर्भ में निम्नलिखित में से किसकी प्रतिशत मात्रा सर्वाधिक है
(a)Silicon / सिलिकॉन
(b)Oxygen / ऑक्सीजन
(c)Carbon / कार्बन
(d)Calcium / कैल्शियम
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The most common chemical elements in the crust are oxygen (46.6%), silicon (27.7), aluminum (8.1), iron (5.0), calcium (3.6), potassium (2.8), sodium (2.6), and magnesium (2.1).
Sol.The most common chemical elements in the crust are oxygen (46.6%), silicon (27.7), aluminum (8.1), iron (5.0), calcium (3.6), potassium (2.8), sodium (2.6), and magnesium (2.1).
Q4. Quartz composed of which two elements—
क्वार्ट्ज किस दो तत्वों से बना है-
(a)Iron and magnesium / लौह और मैग्नीशियम
(b)Iron and oxygen / लौह और ऑक्सीजन
(c)Oxygen and silicon / ऑक्सीजन और सिलिकॉन
(d)Silicon and iron / सिलिकॉन और लौह
क्वार्ट्ज किस दो तत्वों से बना है-
(a)Iron and magnesium / लौह और मैग्नीशियम
(b)Iron and oxygen / लौह और ऑक्सीजन
(c)Oxygen and silicon / ऑक्सीजन और सिलिकॉन
(d)Silicon and iron / सिलिकॉन और लौह
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Quartz is a mineral composed of silicon and oxygen atoms
Sol.Quartz is a mineral composed of silicon and oxygen atoms
Q5. The most abundant metal in the earth’s crust is:
कौन सी धातु पृथ्वी की परत में सबसे प्रचुर मात्रा में मिलती है:
(a)Calcium / कैल्शियम
(b)Aluminium / एल्यूमिनियम
(c)Iron / आयरन
(d)Magnesium / मैगनीशियम
कौन सी धातु पृथ्वी की परत में सबसे प्रचुर मात्रा में मिलती है:
(a)Calcium / कैल्शियम
(b)Aluminium / एल्यूमिनियम
(c)Iron / आयरन
(d)Magnesium / मैगनीशियम
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Most abundant element is Oxygen followed by Silicon. Both of these are non-metals. Silicon is followed by Aluminium which is most abundant metal
Sol.Most abundant element is Oxygen followed by Silicon. Both of these are non-metals. Silicon is followed by Aluminium which is most abundant metal
Q6.The latitude of a place expresses its angular position relative to the place of—
एक स्थान का अक्षांश किस के सन्दर्भ अपने सापेक्ष कोणीय स्थिति को व्यक्त करता है-
(a)Axis of the earth / पृथ्वी के अक्ष
(b)Equator/ भूमध्य रेखा
(c)North pole / उत्तरी ध्रुव
(d)South pole / दक्षिण ध्रुव
एक स्थान का अक्षांश किस के सन्दर्भ अपने सापेक्ष कोणीय स्थिति को व्यक्त करता है-
(a)Axis of the earth / पृथ्वी के अक्ष
(b)Equator/ भूमध्य रेखा
(c)North pole / उत्तरी ध्रुव
(d)South pole / दक्षिण ध्रुव
Show Answer
Ans.(b)
Sol.latitude:The measurement, in degrees, of a place’s distance north or south of the equator.
Sol.latitude:The measurement, in degrees, of a place’s distance north or south of the equator.
Q7.The sun rays fall vertically on the Tropic of Cancer on:
कर्क रेखा पर सूर्य की किरणें लंबवत होकर कब गिरती हैं:
(a)20 March / 20 मार्च
(b)19 July /1 9 जुलाई
(c)21 March/ 21 मार्च
(d)21 June/ 21 जून
कर्क रेखा पर सूर्य की किरणें लंबवत होकर कब गिरती हैं:
(a)20 March / 20 मार्च
(b)19 July /1 9 जुलाई
(c)21 March/ 21 मार्च
(d)21 June/ 21 जून
Show Answer
Ans.(d)
Q8.Which of the following best describes longitude?
निम्नलिखित में से कौन देशांतर का सबसे अच्छा वर्णन करता है?
(a)A imaginary line joining north and south poles. / उत्तर और दक्षिण ध्रुवों में शामिल एक काल्पनिक रेखा।
(b)The distance between a place east or west of the Greenwich Meridian / ग्रीनविच मेरिडियन के पूर्व या पश्चिम की जगह के बीच की दूरी
(c)The angular distance east or west of the Greenwich Meridian / ग्रीनविच मेरिडियन के पूर्व या पश्चिम में कोणीय दूरी
(d)The position of a place on earth’s surface with reference to the Prime meridian / प्राइम मेरिडियन के संदर्भ में पृथ्वी की सतह पर किसी स्थान की स्थिति
निम्नलिखित में से कौन देशांतर का सबसे अच्छा वर्णन करता है?
(a)A imaginary line joining north and south poles. / उत्तर और दक्षिण ध्रुवों में शामिल एक काल्पनिक रेखा।
(b)The distance between a place east or west of the Greenwich Meridian / ग्रीनविच मेरिडियन के पूर्व या पश्चिम की जगह के बीच की दूरी
(c)The angular distance east or west of the Greenwich Meridian / ग्रीनविच मेरिडियन के पूर्व या पश्चिम में कोणीय दूरी
(d)The position of a place on earth’s surface with reference to the Prime meridian / प्राइम मेरिडियन के संदर्भ में पृथ्वी की सतह पर किसी स्थान की स्थिति
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Longitude is the distance of a place east or west of an imaginary line between the North Pole and the South Pole.
Sol. Longitude is the distance of a place east or west of an imaginary line between the North Pole and the South Pole.
Q9.Which one of the following would have occurred if the earth had not been inclined on its own axis?
यदि पृथ्वी अपने अक्ष पर नहीं झुकी होती तो निम्नलिखित में से क्या संभव है?
(a)All the seasons would have been of same duration / सभी मौसम एक ही अवधि के होंगे
(b)The seasons would not have changed / मौसम नहीं बदलेगा
(c)The summer would have been of longer duration / गर्मी लंबी अवधि की होगी
(d)The winter would have been of longer duration / सर्दी लंबी अवधि की होगी
यदि पृथ्वी अपने अक्ष पर नहीं झुकी होती तो निम्नलिखित में से क्या संभव है?
(a)All the seasons would have been of same duration / सभी मौसम एक ही अवधि के होंगे
(b)The seasons would not have changed / मौसम नहीं बदलेगा
(c)The summer would have been of longer duration / गर्मी लंबी अवधि की होगी
(d)The winter would have been of longer duration / सर्दी लंबी अवधि की होगी
Show Answer
Ans.(b)
Q10.The place which has the longest day and the shortest night on 22nd December, is—
कौन से स्थान पर 22 दिसंबर को सबसे लंबा दिन और सबसे छोटी रात होती है
(a)Chennai / चेन्नई
(b)Madrid / मैड्रिड
(c)Melbourne/ मेलबोर्न
(d)Moscow / मास्को
कौन से स्थान पर 22 दिसंबर को सबसे लंबा दिन और सबसे छोटी रात होती है
(a)Chennai / चेन्नई
(b)Madrid / मैड्रिड
(c)Melbourne/ मेलबोर्न
(d)Moscow / मास्को
Show Answer
Ans.(c)
Sol. On December 22, when the Earths Southern Hemisphere is tilted toward the sun. The suns vertical rays strike the Tropic of Capricorn, 23.5 degrees south of the Equator.
Sol. On December 22, when the Earths Southern Hemisphere is tilted toward the sun. The suns vertical rays strike the Tropic of Capricorn, 23.5 degrees south of the Equator.
Q1. The largest Lagoon lake of India is:
भारत की सबसे बड़ी लैगून झील है:
(a) Dal Lake / डल झील
(b) Chilka Lake / चिलका झील
(c) Pulicat Lake / पुलिकट झील
(d) Mansarover / मानसरोवर
Ans.(c)
Sol.The Indira Gandhi Canal is one of the largest canal projects in India. It starts from the Harike Barrage at Harike, a few kilometers below the confluence of the Satluj and Beas rivers in the Indian state of Punjab and terminates in irrigation facilities in the Thar Desert in the north west of Rajasthan state.The canal is one of the project of Green revolution in India and also runs through The Great Thar Desert.
Ans.(c)
Sol.Farakka Barrage is a barrage across the Ganges River, located in Murshidabad district in the Indian state of West Bengal.Tehri Dam of Uttarakhand is the highest dam in India.It is a multi-purpose rock and earth-fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand. The Ranjit Sagar Dam, also known as the Thein Dam, is part of a hydroelectric project constructed by the Government of Punjab on the Ravi River.Nagarjuna Sagar Dam was built across the Krishna river at Nagarjuna Sagar which is in Nalgonda District in Telangana.
Ans.(b)
Sol.Godavari is the longest river of peninsular India. Godavari, also known as ‘Dakshin Ganga’ – the South Ganges, the second longest river of India after the Ganges. Its source is in Triambakeshwar, Maharashtra.
Ans.(c)
Sol.West Bengal is a humid state where little irrigation is practiced. Only south-western part of the state needs some irrigation. The state has 37.5 per cent of its net irrigated area under canal irrigation. Eden Canal is a 54 km long canal taken out from the Damodar River in 1938 which provides irrigation to 10,000 hectares of land in Barddhaman districts.
भारत की सबसे बड़ी लैगून झील है:
(a) Dal Lake / डल झील
(b) Chilka Lake / चिलका झील
(c) Pulicat Lake / पुलिकट झील
(d) Mansarover / मानसरोवर
Show Answer
Ans.(b)
Sol.A lagoon is a shallow body of water separated from a larger body of water by barrier islands or reefs.Chilka lake is the largest coastal lagoon in india and the second largest lagoon in the world,situated on east coast of Odisha separated marginally by thin strip of land from Bay of Bengal.It is the largest wintering ground for migratory birds on the Indian sub-continent.
Sol.A lagoon is a shallow body of water separated from a larger body of water by barrier islands or reefs.Chilka lake is the largest coastal lagoon in india and the second largest lagoon in the world,situated on east coast of Odisha separated marginally by thin strip of land from Bay of Bengal.It is the largest wintering ground for migratory birds on the Indian sub-continent.
Q2. Where is Khyber Pass situated?
खैबर दर्रे कहां स्थित है?
(a) Bhutan / भूटान
(b) Bangladesh/ बांग्लादेश
(c) India/ भारत
(d) Pakistan/ पाकिस्तान
खैबर दर्रे कहां स्थित है?
(a) Bhutan / भूटान
(b) Bangladesh/ बांग्लादेश
(c) India/ भारत
(d) Pakistan/ पाकिस्तान
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Khyber Pass is wholly situated in Pakistan.The pass connects Kābul with Peshāwar.
Sol.The Khyber Pass is wholly situated in Pakistan.The pass connects Kābul with Peshāwar.
Q3. The western-most longitude of India lies in the state?
भारत का सबसे पश्चिमी-देशांतर किस राज्य में निहित है?
(a) Rajasthan / राजस्थान
(b) Gujarat / गुजरात
(c) Maharashtra / महाराष्ट्र
(d) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
भारत का सबसे पश्चिमी-देशांतर किस राज्य में निहित है?
(a) Rajasthan / राजस्थान
(b) Gujarat / गुजरात
(c) Maharashtra / महाराष्ट्र
(d) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
Show Answer
Ans.(b)
Sol. As far as the Indian mainland is concerned, the Eastern most longitude of our country is 97° 25′( 97 degree 25 minute) East and the Western most longitude of our country is 68° 7′ East. The Eastern most longitude lies in the state of Arunachal Pradesh and the Western most longitude lies in the state of Gujarat.
Sol. As far as the Indian mainland is concerned, the Eastern most longitude of our country is 97° 25′( 97 degree 25 minute) East and the Western most longitude of our country is 68° 7′ East. The Eastern most longitude lies in the state of Arunachal Pradesh and the Western most longitude lies in the state of Gujarat.
Q4. India lies in the . . . . . . . . . . . . hemisphere.
भारत ______ गोलार्द्ध में निहित है.
(a) northern and eastern / उत्तरी और पूर्वी
(b) southern and eastern/ दक्षिणी और पूर्वी
(c) northern and western / उत्तरी और पश्चिमी
(d) northern and southern/ उत्तरी और दक्षिणी
भारत ______ गोलार्द्ध में निहित है.
(a) northern and eastern / उत्तरी और पूर्वी
(b) southern and eastern/ दक्षिणी और पूर्वी
(c) northern and western / उत्तरी और पश्चिमी
(d) northern and southern/ उत्तरी और दक्षिणी
Show Answer
Ans.(a)
Sol.India is located in Northern Hemisphere and eastern hemisphere.The country is situated north of the equator between 8°4′ to 37°6′ north latitude and 68°7′ to 97°25′ east longitude.
Sol.India is located in Northern Hemisphere and eastern hemisphere.The country is situated north of the equator between 8°4′ to 37°6′ north latitude and 68°7′ to 97°25′ east longitude.
Q5. Which of the following uplands is not a part of the Telangana Plateau?
निम्नलिखित में से कौन सा उच्च भूमि तेलंगाना पठार का हिस्सा नहीं है?
(a) Aravalli / अरावली
(b) Western Ghat / पश्चिमी घाट
(c) Eastern Ghat / पूर्वी घाट
(d) Satpura / सतपुरा
निम्नलिखित में से कौन सा उच्च भूमि तेलंगाना पठार का हिस्सा नहीं है?
(a) Aravalli / अरावली
(b) Western Ghat / पश्चिमी घाट
(c) Eastern Ghat / पूर्वी घाट
(d) Satpura / सतपुरा
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Telengana Plateau, Telengana also spelled Telangana, plateau in western Andhra Pradesh state, southeastern India. Comprising the northeastern part of the Deccan plateau.The Aravalli Range is a range of mountains running approximately in a southwest direction, starting in North India from Delhi and passing through southern Haryana,through to Western India across the states of Rajasthan and ending in Gujarat.
Sol.Telengana Plateau, Telengana also spelled Telangana, plateau in western Andhra Pradesh state, southeastern India. Comprising the northeastern part of the Deccan plateau.The Aravalli Range is a range of mountains running approximately in a southwest direction, starting in North India from Delhi and passing through southern Haryana,through to Western India across the states of Rajasthan and ending in Gujarat.
Q6. The largest irrigation canal in India is called the:
भारत में ______को सबसे बड़ी सिंचाई नहर कहा जाता है.
(a) Yamuna canal / यमुना नहर
(b) Sir hand canal / सर हैण्ड नहर
(c) Indira Gandhi canal / इंदिरा गांधी नहर
(d) Upper Bari Doab canal / ऊपरी बारी दोआब नहर
भारत में ______को सबसे बड़ी सिंचाई नहर कहा जाता है.
(a) Yamuna canal / यमुना नहर
(b) Sir hand canal / सर हैण्ड नहर
(c) Indira Gandhi canal / इंदिरा गांधी नहर
(d) Upper Bari Doab canal / ऊपरी बारी दोआब नहर
Show Answer
Sol.The Indira Gandhi Canal is one of the largest canal projects in India. It starts from the Harike Barrage at Harike, a few kilometers below the confluence of the Satluj and Beas rivers in the Indian state of Punjab and terminates in irrigation facilities in the Thar Desert in the north west of Rajasthan state.The canal is one of the project of Green revolution in India and also runs through The Great Thar Desert.
Q7. Which of the following is a river flowing from Central India and joining Yamuna/Ganga?
इनमें से कौन सी नदी मध्य भारत से बहती है और यमुना / गंगा में मिल जाती है?
(a) Ghagra / घागरा
(b) Gomti / गोमती
(c) Kosi / कोसी
(d) Betwa / बेतवा
इनमें से कौन सी नदी मध्य भारत से बहती है और यमुना / गंगा में मिल जाती है?
(a) Ghagra / घागरा
(b) Gomti / गोमती
(c) Kosi / कोसी
(d) Betwa / बेतवा
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Betwa or Betravati is a river in Northern India, and a tributary of the Yamuna. It rises in the Vindhya Range just north of Hoshangabad in Madhya Pradesh and flows north-east through Madhya Pradesh and Orchha to Uttar Pradesh.The confluence of the Betwa and the Yamuna rivers is Hamirpur town in Uttar Pradesh, in the vicinity of Orchha.
Sol.The Betwa or Betravati is a river in Northern India, and a tributary of the Yamuna. It rises in the Vindhya Range just north of Hoshangabad in Madhya Pradesh and flows north-east through Madhya Pradesh and Orchha to Uttar Pradesh.The confluence of the Betwa and the Yamuna rivers is Hamirpur town in Uttar Pradesh, in the vicinity of Orchha.
Q8. Match the dams and the rivers across which these have been constructed:
उन बांधों और नदियों से मिलान करें जिनके निर्माण हो चुका है:
Dam / बांध
A. Farakka / फरक्का
B. Tehri / टिहरी
C. Thein / थीन
D. Nagarjuna / नागार्जुन
River / नदी
(i) Krishna /कृष्णा
(ii) Ravi/ रावी
(iii) Ganga / गंगा
(iv) Bhagirathi /भागीरथी
(a) A-(i), B-(ii), C-(iii), D-(iv)
(b) A-(ii), B-(iii), C-(i), D-(iv)
(c) A-(iii), B-(iv), C-(ii), D-(i)
(d) A-(iv), B-(i), C-(ii), D-(iii)
उन बांधों और नदियों से मिलान करें जिनके निर्माण हो चुका है:
Dam / बांध
A. Farakka / फरक्का
B. Tehri / टिहरी
C. Thein / थीन
D. Nagarjuna / नागार्जुन
River / नदी
(i) Krishna /कृष्णा
(ii) Ravi/ रावी
(iii) Ganga / गंगा
(iv) Bhagirathi /भागीरथी
(a) A-(i), B-(ii), C-(iii), D-(iv)
(b) A-(ii), B-(iii), C-(i), D-(iv)
(c) A-(iii), B-(iv), C-(ii), D-(i)
(d) A-(iv), B-(i), C-(ii), D-(iii)
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Farakka Barrage is a barrage across the Ganges River, located in Murshidabad district in the Indian state of West Bengal.Tehri Dam of Uttarakhand is the highest dam in India.It is a multi-purpose rock and earth-fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand. The Ranjit Sagar Dam, also known as the Thein Dam, is part of a hydroelectric project constructed by the Government of Punjab on the Ravi River.Nagarjuna Sagar Dam was built across the Krishna river at Nagarjuna Sagar which is in Nalgonda District in Telangana.
Q9. The longest river of Peninsular India is:
प्रायद्वीपीय भारत की सबसे लंबी नदी है:
(a) Narmada / नर्मदा
(b) Godavari/ गोदावरी
(c) Mahanadi / महानदी
(d) Cauvery / कावेरी
प्रायद्वीपीय भारत की सबसे लंबी नदी है:
(a) Narmada / नर्मदा
(b) Godavari/ गोदावरी
(c) Mahanadi / महानदी
(d) Cauvery / कावेरी
Show Answer
Sol.Godavari is the longest river of peninsular India. Godavari, also known as ‘Dakshin Ganga’ – the South Ganges, the second longest river of India after the Ganges. Its source is in Triambakeshwar, Maharashtra.
Q10. Which of the following canals is located in West Bengal?
निम्नलिखित में से पश्चिम बंगाल में कौन सी नहर स्थित है?
(a) Lower Ganga Canal / निचली गंगा नहर
(b) Sarada Canal / शारदा नहर
(c) Eden Canal / ईडन नहर
(d) Sirhind Canal / सरहिंद नहर
निम्नलिखित में से पश्चिम बंगाल में कौन सी नहर स्थित है?
(a) Lower Ganga Canal / निचली गंगा नहर
(b) Sarada Canal / शारदा नहर
(c) Eden Canal / ईडन नहर
(d) Sirhind Canal / सरहिंद नहर
Show Answer
Ans.(c)
Sol.West Bengal is a humid state where little irrigation is practiced. Only south-western part of the state needs some irrigation. The state has 37.5 per cent of its net irrigated area under canal irrigation. Eden Canal is a 54 km long canal taken out from the Damodar River in 1938 which provides irrigation to 10,000 hectares of land in Barddhaman districts.
Q11. Rajasthan receives very little rain because—
राजस्थान में बहुत कम बारिश होती है क्योंकि-
(a) it is too hot / यह बहुत गर्म है
(b) there is no water available and thus the winds remain dry/ वहां पानी उपलब्ध नहीं है और इस प्रकार हवाएं शुष्क रहती हैं.
(c) the monsoon fails to reach this area/ मानसून इस क्षेत्र तक पहुंचने में विफल रहता है.
(d) the winds do not come across any barriers to cause the necessary uplift to cool the wind/ पवन के रास्ते में कोई अवरोध नहीं आता जो हवा को उपर उठकर ठंडा करने के लिए आवश्यक होता है
राजस्थान में बहुत कम बारिश होती है क्योंकि-
(a) it is too hot / यह बहुत गर्म है
(b) there is no water available and thus the winds remain dry/ वहां पानी उपलब्ध नहीं है और इस प्रकार हवाएं शुष्क रहती हैं.
(c) the monsoon fails to reach this area/ मानसून इस क्षेत्र तक पहुंचने में विफल रहता है.
(d) the winds do not come across any barriers to cause the necessary uplift to cool the wind/ पवन के रास्ते में कोई अवरोध नहीं आता जो हवा को उपर उठकर ठंडा करने के लिए आवश्यक होता है
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Most of the rainfall is received from the South west monsoon in the period from July to September.The average annual rainfall ranges between 200-400 mm and it is as low as 150 mm in extreme dry zones. In the south eastern part of Rajasthan, rainfall is as high as 1000mm. There are some parts in western Rajasthan which receive very little rain and on an average; it is only 100 mm per year. The Aravalli range receives high rainfall and low temperature throughout the year..
Sol.Most of the rainfall is received from the South west monsoon in the period from July to September.The average annual rainfall ranges between 200-400 mm and it is as low as 150 mm in extreme dry zones. In the south eastern part of Rajasthan, rainfall is as high as 1000mm. There are some parts in western Rajasthan which receive very little rain and on an average; it is only 100 mm per year. The Aravalli range receives high rainfall and low temperature throughout the year..
Q12. The South West monsoon engulfs the entire India by
दक्षिण पश्चिम मानसून पूरे भारत को _____तक घेर लेता है.
(a) 5th June / 5 जून
(b) 15th June/ 15 जून
(c) 1st July / 1 जुलाई
(d) 15th July /15 जुलाई
दक्षिण पश्चिम मानसून पूरे भारत को _____तक घेर लेता है.
(a) 5th June / 5 जून
(b) 15th June/ 15 जून
(c) 1st July / 1 जुलाई
(d) 15th July /15 जुलाई
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The southwest monsoon reaches the coast of the southern state of Kerala around June 1. It usually arrives in Mumbai approximately 10 days later, reaches Delhi by the end of June, and covers the rest of India by mid-July.When the southwest monsoon reaches India, it splits into two parts around the mountainous region of the Western Ghats in south-central India. One part moves northwards over the Arabian Sea and up the coastal side of the Western Ghats.The other flows over the Bay of Bengal, up through Assam, and hits the Eastern Himalaya range.
Sol.The southwest monsoon reaches the coast of the southern state of Kerala around June 1. It usually arrives in Mumbai approximately 10 days later, reaches Delhi by the end of June, and covers the rest of India by mid-July.When the southwest monsoon reaches India, it splits into two parts around the mountainous region of the Western Ghats in south-central India. One part moves northwards over the Arabian Sea and up the coastal side of the Western Ghats.The other flows over the Bay of Bengal, up through Assam, and hits the Eastern Himalaya range.
Q13. Which of the following two States are prone to cyclones during retreating Monsoon season?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य मानसून मौसम के दौरान चक्रवात से अधिक प्रभावित होता हैं?
(a) Karnataka and Kerala / कर्नाटक और केरल
(b) Punjab and Haryana/ पंजाब और हरियाणा
(c) Bihar and Assam/ बिहार और असम
(d) Andhra Pradesh and Orissa / आंध्र प्रदेश और उड़ीसा
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य मानसून मौसम के दौरान चक्रवात से अधिक प्रभावित होता हैं?
(a) Karnataka and Kerala / कर्नाटक और केरल
(b) Punjab and Haryana/ पंजाब और हरियाणा
(c) Bihar and Assam/ बिहार और असम
(d) Andhra Pradesh and Orissa / आंध्र प्रदेश और उड़ीसा
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Most severe and devastating tropical cyclones originate in the Indian seas especially in the Bay of Bengal.The area’s most vulnerable to these storms include the coastal belts of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal.
Sol.Most severe and devastating tropical cyclones originate in the Indian seas especially in the Bay of Bengal.The area’s most vulnerable to these storms include the coastal belts of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal.
Q14. Delhi gets winter rainfall due to
किसके दौरान दिल्ली में शीतकालीन होती है?
(a) south west monsoons / दक्षिण पश्चिम मॉनसून
(b) north east monsoons/ उत्तर पूर्व मानसून
(c) conventional rain/ पारंपरिक बारिश
(d) western disturbance / पश्चिमी विक्षोभ
किसके दौरान दिल्ली में शीतकालीन होती है?
(a) south west monsoons / दक्षिण पश्चिम मॉनसून
(b) north east monsoons/ उत्तर पूर्व मानसून
(c) conventional rain/ पारंपरिक बारिश
(d) western disturbance / पश्चिमी विक्षोभ
Show Answer
Ans.(d)
Sol.A Western Disturbance is an extratropical storm originating in the Mediterranean region that brings sudden winter rain to the northwestern parts of the Indian subcontinent.
Sol.A Western Disturbance is an extratropical storm originating in the Mediterranean region that brings sudden winter rain to the northwestern parts of the Indian subcontinent.
Q15. Where is the Bandipur National Park?
बांदीपुर राष्ट्रीय उद्यान कहां स्थित है?
(a) Rajasthan / राजस्थान
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Karnataka / कर्नाटक
(d) Assam / असम
बांदीपुर राष्ट्रीय उद्यान कहां स्थित है?
(a) Rajasthan / राजस्थान
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Karnataka / कर्नाटक
(d) Assam / असम
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Bandipur National Park established in 1974 as a tiger reserve under Project Tiger, is a national park located in the south Indian state of Karnataka, which is the state with the highest tiger population in India.
No comments:
Post a Comment